Vanliga frågor och svar: ansökan

1. Vem kan ansöka till en gymnasial vuxenutbildning?

Du får gå en vuxenutbildning från och med det andra kalenderhalvåret samma år du fyller 20 år eller om du slutfört en utbildning på gymnasiet.

2. Vem kan ansöka till en arbetsmarknadsutbildning?

Du som är arbetslös, eller du som riskerar att bli arbetslös, och är arbetssökande på Arbetsförmedlingen. Kontakta gärna din arbetsförmedlare för mer information. Han/hon avgör om du kan gå en utbildning. 

3. Vem kan ansöka till sfi?

Du har rätt att läsa på sfi om du:

  • Är folkbokförd i den kommun du vill läsa i
  • Har uppehållstillstånd i Sverige och ett svenskt personnummer
  • Är vuxen (från och med 1 juli det år du fyller 16)
  • Inte har grundkunskaper i svenska

Vill du läsa i en annan kommun? Kontakta sfi centrum i din kommun.

4. Hur ansöker jag till en vuxenutbildning?

Du ansöker direkt till vuxenutbildningen i din hemkommun. Hemsidans adress är kommunens namn, till exempel www.stockholm.se. På våra kursbeskrivningar kan du läsa mer om hur du ansöker.

5. Hur ansöker jag till en arbetsmarknadsutbildning?

Du visar ditt intresse för utbildningen och får mer information genom att kontakta din arbetsförmedlare. Det är alltid de som avgör om du får gå utbildningen.

6. Hur ansöker jag till sfi?

Börja med att besöka kommunens hemsida för att ta reda på var du anmäler dig för sfi. Det kan vara vuxenutbildningen eller sfi-centrum. Hemsidans adress är kommunens namn, till exempel www.stockholm.se. Sök på ordet sfi på kommunens hemsida. 

Du måste personligen besöka kontoret för att göra ett test i svenska. Då ser man vilken sfi-nivå du ska börja på. Glöm inte att ta med dig legitimation eller pass vid första besöket.

7. Hur ansöker jag till en yrkeshögskoleutbildning?

Du går in på utbildningens sida här på webbplatsen och klickar dig vidare till vårt webbaserade ansökningssystem. Vi tar inte emot några ansökningar via post eller e-post.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta