Att studera på distans: hur funkar det?

Att gå en utbildning på distans ger dig möjlighet att själv välja var och när du vill studera. Kommunikationen sker online, men vanligtvis genomförs också ett par fysiska träffar per termin.


Distansstudier innebär stor frihet men också stort ansvar. Du ansvarar själv för din studietid och det är upp till dig själv att hålla disciplin i studierna. Du får själv välja när du ska studera men du måste alltid vara uppdaterad på aktuella datum för distanslektioner, tentor, uppgifter osv. De flesta av våra kurser är heltidsstudier, och det motsvarar en vanlig traditionell utbildning på heltid. Att studera på distans innebär alltså inte automatiskt deltidsstudier.

Välj själv var du vill studera

Du väljer själv om du vill studera hemma, på Lärcentrum, på bibliotek eller andra studerandemiljöer. Träffarna är obligatoriska och sker varje termin på den ort som bestämts. Vanligtvis genomförs ett par träffar per termin, varje träff är mellan två till fyra dagar. Träffarna innehåller tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar och grupparbeten.

Förutom fysiska träffar sker också "nätträffar" där vi genomför distansföreläsningar och redovisningar via ett specifikt distansverktyg.

Kommunikation online

Vid kursstart får du tillgång till en lärplattform som inkluderar ett mejlsystem så att du när du vill kan skicka frågor till dina lärare eller klasskamrater. Här kommer du att få information från kursledare och lärare samt uppgifter som du ska lösa och sedan skicka in till respektive lärare. En grovplan med tider för möten och tentamen finns också här.

Varje kurs drivs framåt med hjälp av en studiehandledning. Den innehåller mål för varje studieenhet, datum för tentor, tider för distanslektioner och schemalagda inlämningsuppgifter.

Checklist inför starten

Det enda du behöver för att gå en utbildning på distans är: 

  • En dator
  • Internet med bra uppkoppling, eftersom många lektioner sker online. 
  • Webbkamera.
  • Officepaketet (eller liknande) eftersom IT-studier, dokumentationsövningar och olika inlämningsuppgifter görs med hjälp av dessa program.
  • Det är också bra att ha tillgång till egen skrivare, men inte nödvändigt. 

 

Lärande i arbete (LIA)

I vissa distansutbildningar förekommer verksamhetsförlagt lärande, LIA. Du bör själv vara aktiv i sökandet av LIA, men du får också tips av Lernia och hjälp till kontakter. Lernia kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av Lernia.

Se alla våra yrkeshögskoleutbildningar


 

Har du frågor? Kontakta oss!

Öppna/Stäng
0771-650 600 Vardagar 8-16.30

Kontakta vår kundservice:

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta