Rustad för framtida utmaningar

Att få sitt allra första jobb kan vara svårt, särskilt om man är ung och inte har de rätta kontakterna. För Antonia Thunberg gick vägen via Lernias tjänst Stöd och matchning. Om ett par veckor börjar hon jobba som montör.

Stöd och matchning

För en dryg månad sedan började Antonia Thunberg med Stöd och matchning i Göteborg. För en månad sedan var hon på anställningsintervju. Om två veckor kliver hon in genom Volvo Cars grindar på sitt nya jobb som montör.

– Jag sökte som bemanningskonsult via Lernia. Det är en heltidstjänst med provanställning i sex månader och sedan tillsvidareanställning, om de är nöjda med mig. Men det hoppas jag att de blir!

För Antonia Thunberg, 24 år, kunde 2015 och steget in på arbetsmarknaden knappast ha börjat bättre.

Född och uppvuxen i Hultsfred flyttade hon till Göteborg hösten 2014 för att bli sambo och söka jobb. Antonia visste inte riktigt vad hon ville arbeta med. På gymnasiet hade hon läst Estetiska programmet med inriktning på bild och formgivning och sedan kompletterat med konststudier på folkhögskola och varit tidningsbud. Så när Arbetsförmedlingen föreslog en svetsutbildning med praktikplats kändes det först som ett rejält steg åt sidan från konsten som är hennes stora intresse.

Motiverad att hitta jobb

I dag är hon både nöjd och glad, inte minst eftersom utbildningen ledde fram till jobbet på Volvo Cars. Men att hon skulle få det visste hon inte förrän alldeles nyligen och hann därför påbörja Lernias tjänst för Stöd och matchning.

– Varje vecka får vi ett schema där det står vad vi ska gå igenom. Det har varit allt från att skriva personligt brev och cv, till att träna intervjuteknik och gå igenom det här med dold och synlig arbetsförmedling. Jag har fått större motivation till att hitta ett jobb. Man har ett schema att följa och fasta punkter att leverera på och det är motiverande. Det är en själv det hänger på och vill man ha ett jobb så är det bara att ligga i, säger hon. 

“Jag har fått större motivation till att hitta ett jobb.”

– Fram till att jag börjar jobba kommer jag att fortsätta att gå på Stöd och matchning och samla på mig information som kan vara bra att ha om jag senare vill söka mig vidare, eller om jag skulle bli arbetslös någon gång igen.

Möten med jobbcoach

Förutom veckoschemat har alla som går Stöd och matchning ett individuellt möte med en jobbcoach en gång i veckan. Antonia ser den personliga coachningen som en viktig nyckel eftersom hon då får kontinuerlig uppföljning på vad hon och hennes coach tillsammans har bestämt veckan innan.

– Stöd och matchning har betytt mycket, inte minst den personliga jobbcoachningen, feedbacken och alla tips jag fått. Det har hjälpt mig att utmana mina rädslor. Jag känner mig inte alls lika osäker längre för att plocka upp telefonen eller besöka företag, och ju mer man gör det desto lättare blir det. Nu är jag taggad på att börja arbeta på Volvo Cars och se vart det bär mig, säger Antonia Thunberg.

“Stöd och matchning har betytt mycket, inte minst den personliga jobbcoachningen och alla tips jag fått.”

Antonia Thunberg
Deltagare, Stöd och Matchning

Vill du veta mer?

Öppna/Stäng

Stöd och matchning

Öppna/Stäng

Du väljer själv vem som ska hjälpa dig hitta ett jobb som matchar dina kunskaper och önskemål - stöd och matchning. Läs mer om stöd och matchning på Lernia här.

Deltagaren matchas snabbt till nytt jobb genom

Öppna/Stäng
  • Företagskontakter
  • Individuella samtal
  • Studiebesök
  • Workshops

Fler referenser om Lernia

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta