Pilotprojektet i Oskarshamn leder till jobb i rekordfart

Just nu pågår ett pilotprojekt i Oskarshamn där 14 nyanlända får gå en intensivutbildning på rekordfart. Målet är jobb inom sju månader.


Pilotprojektet är ett samarbete mellan Lernia, Scania, Arbetsförmedlingen och Oskarshamns kommun. Projektet som startade tidigt i våras har hittills fungerat mycket bra.

“- Detta pilotprojekt har gått att genomföra tack vare vårt fina samarbete med Scania, Arbetsförmedlingen och Oskarshamns kommun.”


Även om våra blivande medarbetare har en liten bit kvar, ser vi hur effektivt det kan gå. Alla vinner på en sådan samverkan! säger Magnus Franzén, regionchef på Lernia.

Intresset för projektet är stort, både från näringslivet och politiker samt från internationell media. Fredagen den 20 november, fick projektet besök av representant från Arbetsmarknadsutskottet, Annelie Karlsson (S). .

Kort om pilotprojektet


För att tillgodose Scanias behov av arbetskraft behöver Lernia, som Scanias kompetenspartner, även söka efter kandidater utanför Kalmar län. Lernia som arbetsgivare har försett Arbetsförmedlingen med en kravspecifikation med baskrav och utifrån denna har Arbetsförmedlingen matchat fram lämpliga personer i etableringen både lokalt och nationellt. Flera av kandidaterna var under rekryteringsprocessen boende på flyktingboenden runt om landet. Lernia genomförde sedan intervjuer med hjälp av tolk. Det resulterade i en pilotgrupp på 14 personer, varav flera ännu inte hade fått kommunplacering. Dessa kunde tack vare Oskarshamns kommun få tillfälligt boende och snabbt flytta till Oskarshamn. De utvalda kandidaterna har sedan erhållit anpassad kompetenspåbyggnad via olika arbetsmarknadsutbildningar för att bli anställningsbara.

Intensivutbildningen innehåller yrkessvenska med teknikinriktning samt kortare yrkesutbildning. Därefter sker en validering av den uppnådda kunskapsnivån som motsvarar Scania kravprofil, för att slutligen få en utökad arbetsplatsintroduktion.

De blivande medarbetarna läser i individuell studietakt med tanke på språknivå och tidigare arbetslivserfarenhet. Målet är att påbörja jobbet som bemanningskonsult med uppdrag på Scania i februari/mars 2016.

Har du frågor om pilotprojektet vänligen kontakta: Magnus Franzén, regionchef, eller tele: 0722- 54 11 16.

“Alla vinner på en sådan samverkan”

Magnus Franzén
Regionchef på Lernia

Fler referenser om Lernia

Medhat Srian och Daniel Karajayerlian

“Det finns gott om jobb inom restaurang, men jobbet kommer inte till dig. Du måste själv visa intresse och vara aktiv.”

Daniel Karajayerlian
Tidigare studerande och nu kock i restaurangköket på Motala Lasarett

Alexandra Frykstedt, tidigare elev på Lernias rekryteringsutbildning till fordonsmontör.

““Bara någon vecka efter praktiken började jag jobba på Volvo som anställd genom Lernia.””

Alexandra Frykstedt
Fordonsmontör, tidigare deltagare vid Rekryteringsutbildningen till fordonsmontör

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta