Omväxlande jobb för problemlösaren

Nio av tio som läser till produktionstekniker får jobb efter utbildningen. Joakim Lundström är en av dem. I dag arbetar han på gummitillverkaren Metso med att effektivisera produktionen – och göra saker smartare.

Joakim Lundströms dagar börjar ganska snarlikt. Ett morgonmöte med en
åtgärdsrapport som ska gås igenom. Därefter kan vad som helst hända. Livet som produktionstekniker är omväxlande och mycket stimulerande för den som gillar att lösa problem och göra saker smartare.

På Metso i Ersmark, strax norr om Skellefteå, tillverkas gummiprodukter. Nästan uteslutande handlar det om produktion för gruvindustrin, som slitskydd, men anläggningen står även som producent av gummimaterial till andra enheter inom Metso.

– Man kan säga att hela konceptet går ut på att få stål att fästa på gummi, säger Joakim Lundström, 26, produktionstekniker.

Bild på produktionstekniker logistik 2D 3D teknikutbildning YrkeshögskolanFör två år sedan genomförde han sitt examensarbete här och har blivit kvar sedan dess. Som en av anläggningens två produktionstekniker går hans arbete kortfattat ut på att göra saker smartare. Han ska se till att produktionen går smidigare och blir mer kostnadseffektiv, han stuvar om där det behövs, ser till att fel åtgärdas och hjälper till med sitt kunnande när nya maskiner ska köpas in.

– Jag jobbar mycket med logistik och gör ritningar i 2D och 3D, men arbetet som produktionstekniker är väldigt omfattande och berör både teknik och människor. Det handlar mycket om problemlösning och det var väl delvis vad som lockade mig till jobbet, säger Joakim och fortsätter:

– Det finns i stort sett ingenting i standardutförande här. Vi gör skräddarsydda lösningar för våra kunder och det betyder att vi oftast måste skapa skräddarsydda lösningar åt oss själva.

Produktionsteknikerutbildningen är på 1- 1,5 år beroende på din yrkeserfarenhet. Den går hos Lernia och sker på distans från Västervik med ett antal obligatoriska träffar eller på plats i Trollhättan. En tredjedel av utbildningstiden är förlagd ute på arbetsplatser i så kallad LIA (Lärande i arbetslivet), och enligt Joakim var det avgörande när han sökte sig till utbildningen.

– Det var en bra utbildning och vi hade duktiga lärare. Jag uppskattade också träffarna med de andra eleverna – att höra om andra erfarenheter och lösningar är givande. Men enbart teori skulle göra det väldigt svårt att skapa sig en uppfattning om yrkesrollen. 

“Att få vistas ute på företag förberedde mig väl för yrket och gav mig en chans att visa vad jag kan.”


Bevisligen gick det vägen. Faktum är att utbildningen leder till jobb för nio av tio som går den. Det är företagens behov av kompetens som styr innehåll och upplägg av utbildningen, vilket innebär att studenterna inte riskerar att komma ut på en övermättad arbetsmarknad.

– Produktionsteknikerutbildningen är dessutom väldigt bred och öppnar för andra karriärer, exempelvis som projektledare. Den håller en hög kvalitet och vi får god respons från både elever och företag, säger Ulf Olofsson, verksamhetschef på Lernia och ansvarig för utbildningen.

FAKTA
Utbildning: Certifierad Produktionstekniker - Distans
Utbildningslängd: 1 år. För dig som har minst 2 års yrkeserfarenhet inom industriell produktion

Utbildning: Certifierad Produktionstekniker - Trollhättan
Utbildningslängd: 1,5 år För dig som har minst 6 månaders yrkeserfarenhet inom industriell produktion

Text: Per Strömbro Foto: Paulina Holmgren

“Jag jobbar mycket med logistik och gör ritningar i 2D och 3D, men arbetet som produktionstekniker är väldigt omfattande och berör både teknik och människor.”

Joakim Lundström
Produktionstekniker

Kundservice

Öppna/Stäng
0771-650 600 Vardagar 8-16.30

Kontakta oss här!

Fler referenser om Lernia

Alexandra Frykstedt, tidigare elev på Lernias rekryteringsutbildning till fordonsmontör.

““Bara någon vecka efter praktiken började jag jobba på Volvo som anställd genom Lernia.””

Alexandra Frykstedt
Fordonsmontör, tidigare deltagare vid Rekryteringsutbildningen till fordonsmontör

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta