Med ökad självkänsla kom jobben

Kunskaper och erfarenhet hade Ewa redan, men det var först när hon vågade tro på sig själv som jobbsökandet gav resultat. På Lernias Allmänförberedande utbildning fick hon handledning som gjorde att det kändes möjligt.

Ewa Dahl, Deltagare Lernias Allmänförberedande utbildning


Ewa Dahl från Jönköping hade passerat 60 när hon 2013 bestämde sig för att lägga ned sin verksamhet efter över 40 år i hälsokostbranschen. Hon skrev in sig på Arbetsförmedlingen utan hopp om att hitta ett nytt arbete. All tid och kraft gick åt till avveckling av hälsokostbutiken. Till jobbsök fanns det inte mycket energi kvar. Från omgivningen fick hon rådet att gå i pension. Det hade kanske kunnat vara frestande men Ewa kände sig inte redo att trappa ner. 

Hjälp att våga
Det var handläggaren på Arbetsförmedlingen som föreslog Lernias Allmänförberedande utbildning. Ewa kände sig inte speciellt sugen, hade inga förväntningar och tyckte mest att det lät som en förvaringsplats. Men tiden på Lernia blev en vändpunkt. Kontakten med handledaren Amelia Hilmborn var viktig. De hade en rak och skämtsam dialog som Ewa beskriver som en värdefull hjälp för att våga gå vidare. Självkänslan växte och plötsligt kändes det inte så omöjligt. 

På Lernia läste Ewa datorkunskap och engelska, men kände att hon inte ville sitta där och låta tiden gå.

– Det är ju lite annorlunda för ungdomarna, säger hon. De kan läsa in betyg och förbereda sig för fortsatta studier, det är ju inte lika aktuellt när man är i min ålder.

En praktikplats som kunde leda till jobb var målet och det visade sig vara högst rimligt. 

Egen insats viktig

“Det är viktigt att veta att jobbet gör man själv, betonar Ewa. Det går inte att sätta sig ner och tro att anställningarna ska hoppa på en.”


– Man får hjälp och stöttning och peppning, men vill man som jag ha en praktikplats får man själv gå ut och hitta den. 

Ewa hittade två praktikplatser, fick okej av Lernia och Arbetsförmedlingen och sedan dess rullar det på. Nu har hon en timanställning på Apoteket. Hon trivs på jobbet och arbetsgivaren bekostar en 16-veckors fortbildning i egenvård. Även på sin andra praktikplats, en hälsokostbutik, har hon blivit erbjuden timanställning.

– Just nu känns det kul, säger hon, och det märks tydligt att hon menar det. 

Mot ett individuellt mål
Lernias Allmänförberedande utbildning vänder sig till inskrivna på Arbetsförmedlingen som behöver hjälp och vägledning för att ta sig vidare. Utbildningen skräddarsys i dialog med deltagaren, handläggaren på Arbetsförmedlingen och handledaren på Lernia. Målet kan vara jobb eller vidare studier. Man kan lägga fokus på att läsa upp gymnasiebetyg eller få den stöttning som behövs för att lyckas med att söka jobb eller praktik.

– Det är en heltidssyssla att vara arbetssökande och för att ta tag i sin situation kan man behöva hjälp med motivationen. Man kan känna sig både vilsen och uppgiven, och att träffa andra i samma sits kan göra hela skillnaden, säger Amelia Hilmborn, utbildningskonsult på Lernia i Jönköping. 

FAKTARUTA: 

Utbildning: Allmänförberedande utbildning
Utbildningslängd: Upp till 6 månader, men målet är alltid att så snart som möjligt komma vidare.
Kursupplägg: Utbildningen skräddarsys utifrån deltagarens behov och individuella mål. Kontakten med handledaren är viktig. Målet kan vara fortsatta studier eller jobb.
Profil: Vänder sig till personer inskrivna på AF som behöver stöttning för att ta sig tillbaka i sysselsättning.

“Det är en heltidssyssla att vara arbetssökande och för att ta tag i sin situation kan man behöva hjälp med motivationen. Man kan känna sig både vilsen och uppgiven, och att träffa andra i samma sits kan göra hela skillnaden”

Amelia Hilborn
Utbildningskonsult - Lernia i Jönköping

Kundservice

Öppna/Stäng
0771-650 600 Vardagar 8-16.30

Kontakta oss här!

Fler referenser om Lernia

Medhat Srian och Daniel Karajayerlian

“Det finns gott om jobb inom restaurang, men jobbet kommer inte till dig. Du måste själv visa intresse och vara aktiv.”

Daniel Karajayerlian
Tidigare studerande och nu kock i restaurangköket på Motala Lasarett

Alexandra Frykstedt, tidigare elev på Lernias rekryteringsutbildning till fordonsmontör.

““Bara någon vecka efter praktiken började jag jobba på Volvo som anställd genom Lernia.””

Alexandra Frykstedt
Fordonsmontör, tidigare deltagare vid Rekryteringsutbildningen till fordonsmontör

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta