Många vägar till jobb inom restaurang

Daniel och Medhat gick restaurangutbildningen tillsammans på Lernia. Nu arbetar de sida vid sida som kockar. Båda erbjöds jobb redan innan utbildningen var slut. Men det finns snabbare vägar till jobb - För de som inte vill gå hela kockutbildningen, finns möjlighet att gå någon av de kortare inriktningarna mot servering eller kallkök, säger Annica Hägg, metod- och leveransexpert för Lernias restaurangutbildningar.

Medhat Srian och Daniel Karajayerlian


Det var under första praktikperioden som Medhat Srian förstod att han var på rätt plats. 

- De tyckte jag var duktig och rekommenderade mig att vända mig till kommunen för att söka extrajobb under utbildningen. Samma sak upplevde Daniel Karajayerlian. Extrajobb som timvikarie på kommunen ledde både Medhat och Daniel vidare till sommarjobb i restaurangköket på Motala lasarett. Jobb fyra dagar i veckan kombinerades med studier på Lernia två dagar i veckan. Båda ser tillbaka på en intensiv period.

- Det var lite tufft, speciellt när man har småbarn. Man har inte lika mycket tid, berättar Medhat. Daniel håller med. - Man måste kämpa. Mitt mål var hela tiden att få ett jobb och det gjorde det lättare, menar han.

En nöjd arbetsgivare valde att satsa vidare på de två talangfulla killarna. Medhat och Daniel fortsatte att arbeta parallellt med studierna på Lernia.  - När jag först erbjöds jobb här var det inte som kock, eftersom jag inte var klar med utbildningen. Jag jobbade med andra saker för att få erfarenhet, berättar Medhat. 

Annica Hägg blir inspirerad av att läsa om Daniel och Medhat.

“- Vårt mål är att kunna erbjuda en individanpassad utbildning för alla våra deltagare och det är roligt när vi får konkreta bevis på att det fungerar.”


Här handlar det om att Lernia och arbetsförmedlingen gemensamt kommer fram till vad som fungerar för den aktuella deltagaren, betonar Annica. 

Hon lyfter fram det stora behovet av utbildad personal inom branschen. - Det är stor brist på utbildade kockar, men det finns även stora jobbmöjligheter för den som väljer att inrikta sig mot kallkök eller servering, säger Annica.

Nu ligger julen framför oss, men redan om ett par månader är det många caféer och restauranger som behöver förstärka sin bemanning inför vår -och sommarsäsongen.  Här handlar det mycket om serveringspersonal och personal som kan tillaga enklare rätter på caféer, forsätter Annica. Hon ser också en ökad efterfrågan hos butiker och butikskedjor som tillreder pajer, sallader och enklare färdiga rätter.

Och för Medhat och Daniel ser framtiden ljus ut. Båda har idag provanställning, som med största sannolikhet övergår i fast anställning inom kort. Medhets tips till andra som söker jobb inom restaurangbranschen är tydligt; - Om du vill ha jobb behöver du en utbildning. Daniel fortsätter. - Det finns gott om jobb inom restaurang, men jobbet kommer inte till dig. Du måste själv visa intresse och vara aktiv, avslutar han. 

Fakta om Lernias restaurangutbildning

Lernias restaurangutbildning består av olika moduler. Gemensamt för alla är den förberedande utbildningen på 3 veckor, samt grundutbildningen, som omfattar 15 veckor. Därefter kan man välja inriktning mot servering (5 veckor), kallkök (5 veckor) eller kock (35 veckor). Alla deltagare har också praktik under utbildningen, där längden varierar beroende på inriktning.

Läs mer om innehållet i utbildningen här 

“Det finns gott om jobb inom restaurang, men jobbet kommer inte till dig. Du måste själv visa intresse och vara aktiv.”

Daniel Karajayerlian
Tidigare studerande och nu kock i restaurangköket på Motala Lasarett

Öppna/Stäng

Arbetsmarknadsutbildning

Öppna/Stäng
Man med ögonskydd på arbetsplats.

Målet med Lernias arbetsmarknadsutbildningar är att du lättare ska få jobb inom yrkesområden där företag har svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens.

Fler referenser om Lernia

Alexandra Frykstedt, tidigare elev på Lernias rekryteringsutbildning till fordonsmontör.

““Bara någon vecka efter praktiken började jag jobba på Volvo som anställd genom Lernia.””

Alexandra Frykstedt
Fordonsmontör, tidigare deltagare vid Rekryteringsutbildningen till fordonsmontör

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta