Goda möjligheter till jobb i motorbranschen

En klar majoritet av dem som gått någon av Lernias fordonsutbildningar har i dag fast jobb. En av dem är Erik Mortensen, 61 år, som efter att ha omskolat sig kunde lämna två år av arbetslöshet bakom sig.

Erik Mortensen, Kenan Hadziarapovic och Ozzy Karagiannis är alla fordonstekniker.


Motorbranschen skriker efter folk. 5 000 personer behöver rekryteras de närmaste tre åren. Det visar en enkät som bilproffs.se gjort bland arbetsgivare. För den med rätt utbildning är möjligheten till jobb stor.

Transdev, som tidigare hette Veolia, kör busstrafik i bland annat Skåne. I verkstaden servas bussarna av bland andra Erik Mortensen, 61 år, som blev klar med sin utbildning till lastbils-, buss-, och maskinmekaniker för cirka ett år sedan. Innan dess hade han gått arbetslös i två år.

Att bli arbetslös beskriver han som ”chockartat”.

– Jag kunde aldrig föreställa mig att jag inte skulle få jobb igen. Hela mitt liv har jag jobbat med teknik, jag har truckkort, lastmaskinkort och flera kompetenser. Men det är en cynisk arbetsmarknad där ute om du är +55, säger han.

Via arbetsförmedlingen kom han till slut i kontakt med Lernia och utbildningen till lastbils-, buss-, och maskinmekaniker. Utbildningen är på 45 veckor men beroende på förkunskaper varierar längden.

För Erik Mortensen tog det åtta månader att bli klar bussmekaniker.

– Jag trivdes väldigt bra med blandningen av teori och praktik. Det är delvis en tuff utbildning och mycket hands-on. Du måste kunna hyfsad svenska för att hänga med i teorin och klara att läsa manualer, och sedan grundläggande engelska för datorn. Och har du ett intresse för teknik så passar du för utbildningen, säger han.

“Jag trivdes väldigt bra med blandningen av teori och praktik. Det är delvis en tuff utbildning och mycket hands-on.”

Kenan Hadziarapovic, 23, jobbar också på Transdevs verkstad efter att ha avslutat sin utbildning hos Lernia. Han var tidigare kock men har sadlat om. När han blev utan jobb vände han sig till arbetsförmedlingen som erbjöd honom den fordonstekniska utbildningen. Sedan två år har han fast jobb på Transdev.

– Jag är ingen plugghäst utan tycker om att jobba med händerna, men hade aldrig mekat tidigare. Det var väldigt bra lärare på utbildningen och eftersom jag var intresserad så fastnade det, säger han.

Kollegan Ozzy Karagiannis, 45, ville efter 25 år som personbilsmekaniker testa tunga fordon. Med sin bakgrund behövde han fyra månader för att bli bussmekaniker. Nu har han fått flera erbjudanden om jobb av olika arbetsgivare. 
Han menar att praktiken, som är på två månader, i stor utsträckning är nyckeln till jobb. Visar man bara framfötterna när man praktiserar hos ett företag, är chanserna stora att man får stanna kvar.

Läs mer om Lernias fordonstekniska utbildningar.

“Det var väldigt bra lärare på utbildningen och eftersom jag var intresserad så fastnade det.”

Kenan Hadziarapovic
Fordonstekniker

Kundservice

Öppna/Stäng
0771-650 600 Vardagar 8-16.30

Kontakta oss här!

Arbetsmarknadsutbildning

Öppna/Stäng
Man med ögonskydd på arbetsplats.

Målet med Lernias arbetsmarknadsutbildningar är att deltagarna lättare ska få jobb inom yrkesområden där företag har svårt att hitta medarbetare med rätt kompetens.

Fler referenser om Lernia

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta