Från rekryteringsutbildning direkt ut i arbetslivet

För Alexandra Frykstedt och Ahmed Mustafa gav Lernias utbildning till fordonsmontör en snabb väg ut i arbetslivet. Det dröjde bara några veckor från utbildning till anställning.

Från utbildning direkt ut i Arbetslivet


I maj inför Volvo Cars och underleverantören IAC för första gången på sju år ett nattskift i sina fabriker i Torslanda. Under våren har företagen rekryterat personal inför starten. Volvo har gjort det i samarbete med Lernia och rekryteringsutbildningen till fordonsmontör.

För 24-åriga Alexandra Frykstedt blev utbildningen en fullträff. Hon hade varit arbetssökande en längre tid när hennes handläggare på arbetsförmedlingen frågade om utbildningen till fordonsmontör kunde vara något.

– Vi pratade om mina intressen och då kom bilar upp. Jag kommer från Värmland och har gillat bilar ända sedan jag var liten. Jag kände att utbildningen vore kul och att jag ville ge den en chans – och jag trivdes jättebra.

I den 17 veckor långa utbildningen ingår tre veckor arbetsplatsförlagt lärande (praktik) på Volvo i Torslanda. Den värdesätts högt av både elever och företaget. Sarah Alverbratt, HR Competence Developer på Volvo Cars, tycker att praktiken gör att företaget snabbt kan få en uppfattning om hur personerna fungerar i verksamheten.

“Under utbildningen fick vi plocka isär en hel Volvobil och sedan sätta ihop den igen. Så när man nu monterar en liten del av bilen är det lätt.”

Alexandra Frykstedt visste att chansen till anställning var stor om hon presterade bra under praktikperioden.  

– Bara någon vecka efteråt började jag jobba på Volvo som anställd genom Lernia. Och en månad senare blev jag Volvoanställd, säger hon och ler.

Nu står hon på ”band 1.3” varje vardagskväll och kopplar slangar och kablar, monterar saker i motorrummet och mycket mer på de olika modellerna som glider förbi.

På IAC, tre kilometer från Volvos fabrik, gör 22-årige Ahmed Mustafa sin tredje arbetsvecka. Han monterar instrumentbrädor till de olika Volvomodellerna. Fokus är ett måste för att alla komponenter ska hamna på rätt ställe.

– Man måste kunna hålla hög kvalitet. Hela tiden.

Han tycker att Lernias utbildning har varit till stor hjälp i jobbet. Bland annat eftersom den gav honom väldigt bra kunskap om bilens alla delar.

– Under utbildningen fick vi plocka isär en hel Volvobil och sedan sätta ihop den igen. Så när man nu monterar en liten del av bilen är det lätt, säger Ahmed Mustafa.

Både Alexandra och Ahmed lyfter fram lärarna på utbildningen.

– De var jättebra och kunde förmedla kunskapen. Och var det något man ville fördjupa sig i ordnade de det, säger Alexandra.

Här hittar du alla våra utbildningar inom fordonsteknik

““Bara någon vecka efter praktiken började jag jobba på Volvo som anställd genom Lernia.””

Alexandra Frykstedt
Fordonsmontör, tidigare deltagare vid Rekryteringsutbildningen till fordonsmontör

Öppna/Stäng

Fler referenser om Lernia

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta