Från ett oroligt Iran till svetsare i Sverige

På flykt undan förföljelser och oroligheter i Iran startade Sobhan Moradinowsudi sommaren 2012 ett nytt liv i Sverige. Som nyanländ flykting utan att kunna språket och därmed svårigheter att hitta jobb, påbörjade han Sfi och kombinerade detta med en arbetsmarknadsutbildning på Lernia. Idag har han en anställning som svetsare och är väldigt omtyckt bland kollegorna på Kollektivrör i Hisings-Backa. Men resan dit var inte helt lätt.


Sobhan är kurd och flydde ensam från Iran. När han sommaren 2012 anlände till Sverige fick han tillbringa det första året på ett flyktingboende. När han väl funnit tryggheten blev nästa mål att hitta ett arbete. Han började läsa Sfi i Hagfors och efter en månad flyttade han till Göteborg där han fortsatte med sin Sfi och Yrkessvenska. Men livet i Göteborg blev inte riktigt som han tänkt sig. Han tvingades bland annat söka tillfälliga boenden hos olika vänner under en lång period. Detta lät dock inte hindra Sobhan utan han fortsatte sina studier.

Med tidigare erfarenhet som svetsare på sin brors företag i Iran föll det naturligt för honom att fortsätta att satsa på svetsyrket. Men för att få ett jobb i Sverige som svetsare, krävdes utbildning och licens. Därför började Sobhan läsa arbetsmarknadsutbildningen Svets- och plåtbearbetning på Lernia, samtidigt som han fortsatte läsa Sfi.

Genom utbildningen fick Sobhan ett arbetsplatsförlagt lärande (praktik) på företaget Kollektivrör i Hisings-Backa.

“Efter en dryg vecka ringde företagets ansvarige och sa entusiastiskt - den här killen ska jag ha!”

Med tanke på att han inte hade någon fast adress, var det dock svårt att anställa honom. Men Kollektivrör gav inte upp utan hjälpte honom med bostad, bara det visar att detta var en kille värd att satsa på.

Med ett löfte om anställning fanns det inte längre något hinder kvar för Sobhan som efter ca 7 månader tog sina fyra svetslicenser med lyckat resultat. Han är idag anställd på Kollektivrör och är väldigt omtyckt av sina kollegor och chefer.

Vi på Lernia vill tacka Sobhan för att du visar oss alla att med lite hjälp och mycket vilja når man till sist sina mål. Vi önskar dig fortsatt lycka och framgång i livet.

Här kan du läsa mer om Lernias svetsutbildningar!

“Efter en dryg vecka ringde företagets ansvarige och sa entusiastiskt - den här killen ska jag ha!”

Sobhan Moradinowsudi
Svetsare

Kundservice

Öppna/Stäng
0771-650 600 Vardagar 8-16.30

Kontakta oss här!

Fler referenser om Lernia

Alexandra Frykstedt, tidigare elev på Lernias rekryteringsutbildning till fordonsmontör.

““Bara någon vecka efter praktiken började jag jobba på Volvo som anställd genom Lernia.””

Alexandra Frykstedt
Fordonsmontör, tidigare deltagare vid Rekryteringsutbildningen till fordonsmontör

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta