Radioprogrammet ”Jalla Almedalen” rapporterar på lätt svenska från Almedalen

I år sänds radioprogrammet ”Jalla Almedalen” på lätt svenska direkt från politikerveckan. Syftet med sändningarna är att tillgängliggöra det politiska samtalet för människor som har annat modersmål än svenska.

Radioprogrammet ”Jalla Almedalen” rapporterar på lätt svenska från Almedalen

Det bor cirka 400 000 arabisktalande i Sverige. En nyligen genomförd undersökning av Lernia visar att 80 procent i denna målgrupp inte känner till Almedalen. Om man räknar in de personer som har hört talas om, men inte riktigt vet vad Almedalen är, hamnar kännedomen om politikerveckan endast på sex procent.

- Vi möter dagligen medborgare med annat modersmål än svenska i våra klassrum. Att kunna ta del av det offentliga samtalet är en viktig grundprincip för att människor ska kunna känna sig delaktiga i samhället. En vecka om året är mediesverige helt koncentrerad till det som händer i Almedalen och vi hoppas att vi med ”Jalla Almedalen” tillgängliggör debatten för de som av språkliga skäl annars exkluderas, säger Helena Skåntorp, VD & koncernchef på Lernia

Intervjuer med aktuella gäster under Almedalen

Redan måndagen den 15 juni sänds ett första avsnitt av ”Jalla Almedalen”. Programmet, som sänds på Stockholms närradio 95,3 MHz, är ett introduktionsprogram på lätt svenska med temat ”Vad är Almedalen”.

Därefter kommer det dagliga intervjuer mellan den 29 juni och 2 juli, med politiker och beslutsfattare direkt i Almedalen. Varje program har ett tema som är framröstat av de som deltog i Lernias undersökning. Dessa är: arbetsmarknad, asyl- och flyktingfrågor, bostad samt utbildning.

”Jalla Almedalen”, en del av ”Jalla prata svenska”

Radioprogrammet ”Jalla Almedalen” är en samproduktion mellan Lernia och Al Kompis Media som är en del av Al Kompis Media Network, Nordens största mediehus på arabiska. Samarbetet startade redan hösten 2014 då Lernia och Al Kompis Media tillsammans lanserade språkradioprogrammet ”Jalla prata svenska” där arabisktalande får öva vardagsspråk och uttal tillsammans med en SFI-lärare. ”Jalla prata svenska” har blivit mycket framgångsrikt och har idag ca 20 000 lyssnare per månad. Totalt har 18 avsnitt spelats in.

Läs mer på:

www.lernia.se/jallaalmedalen

För mer information och pressbilder kontakta:

Johanna Hallander
PR-ansvarig Lernia Mob: 0722-54 02 91 mail: johanna.hallander@lernia.se

”Jalla Almedalen” sänds och kan laddas ner från:

Om undersökningen

I slutet av maj genomfördes en undersökning på nyhetssajten alkompis.se.
619 personer svarade på frågan: känner du till Almedalsveckan? Varav 80 % svarade: Nej inte alls, första gången jag hör talas om det. 14 % har hört talas om Almedalen, men vet inte riktigt vad det är. Endast 6 % svarade: ja, jag känner till Almedalsveckan

På frågan: vad intresserar dig mest inom svensk politik? svarade totalt 1016 personer. De fick ange max två svarsalternativ och lämnade 1615 röster. De tre ämnen som fick flest röster var arbetsmarknad med 544 röster (37 %), asyl- och flyktingpolitik med 324 röster (20 %) och bostad med 301 röster (19 %).

Om Al Kompis Media

Al Kompis Media är en del av nordens största mediehus på arabiska Al Kompis Media Network som vänder sig till den arabisktalande målgruppen om ca 400 000 personer i Sverige. Utöver webbsidan Alkompis.se med över 20 000 dagliga besökare och över 150 000 Facebook-följare består medienätverket av en regional papperstidning, radiokanal samt den svenska webbsidan Al-Tid.se. Besök Alkompismedia.se för mer information.

Presskontakt

Helena Aru presskontaktElias Wästberg

PR-ansvarig

072-254 66 24

Helena Aru presskontaktElias Wästberg 

PR-ansvarig 

072-254 66 24

Offert

Offertförfrågan

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta