Från hemland till yrkesutbildning inom ett år - Ny vårdutbildning sätter fart på arbetsintegrationen

I Boden pågår just nu en ny vård- och omsorgsutbildning som riktar sig till utrikesfödda. Utbildningen kombinerar svenskastudier med vårdutbildning vilket markant påskyndar vägen till egenförsörjning och integration i svenska samhället.

Snabbspår inom vård i Boden

Lernia har lång erfarenhet av Sfi och yrkessvenska och har ett flertal vård och omsorgsutbildningar runt om i landet. På uppdrag av Arbetsförmedlingen fick Lernia förtroendet att starta en skräddarsydd utbildning i Boden med målet att så effektivt som möjligt tillgodose Sveriges arbetsgivares behov av vårdpersonal och samtidigt möjliggöra för utrikesfödda att snabbt komma ut i egenförsörjning.

Integration redan under studietiden

Majoriteten av eleverna har varit i Sverige i mindre än ett år och är i den så kallade etableringsfasen. Eleven har möjlighet till individuell studietakt, vilket förlänger utbildningen från ett år till cirka ett och ett halvt år. I utbildningen ingår arbetsplatsförlagt lärande på en arbetsplats, vilket medför mycket goda chanser för arbete. En avgörande faktor som gör utbildningen unik är att eleverna studerar tillsammans med personer som har svenska som modersmål. Det påskyndar språkintegrationen redan under studietiden.

- Vi är så stolta över det fina samarbetet med kommun, landsting och Arbetsförmedlingen, som har gett oss förtroendet att genomföra vård- och omsorgsutbildningen på detta sätt. Eleverna är mycket positiva och väldigt motiverade när de ser hur snabbt de kommer att kunna etablera sig på arbetsmarknaden, säger Helene Forsberg uppdragsansvarig på Lernia i Boden.

Om utbildningen

Lernias vård- och omsorgsutbildning är en arbetsmarknadsutbildning som ger gymnasiebetyg och ett yrke som undersköterska. Eleverna läser efter en individuell utbildningsplan där man utgår från elevens förutsättningar. Målet är att eleverna ska nå 1 500 gymnasiepoäng. Utbildningen leder till arbete inom äldreomsorgen (äldreboende och hemtjänst), som personlig assistent på gruppbostäder för personer med funktionshinder, samt inom landstingen: på psykiatrin, vårdcentraler och sjukhus.

Presskontakt

Helena Aru presskontaktElias Wästberg

PR-ansvarig

072-254 66 24

Helena Aru presskontaktElias Wästberg 

PR-ansvarig 

072-254 66 24

Offert

Offertförfrågan

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta