Att som ung komma in på arbetsmarknaden kan vara svårt – eller faktiskt ganska enkelt!

Att få sitt allra första jobb kan vara svårt, särskilt om man inte har hunnit bygga de rätta kontakterna. För Antonia Thunberg gick vägen via Lernias arbetsmarknadstjänst ”Stöd och matchning”. Om två veckor börjar hon sitt nya jobb.

Stöd och matchningsdeltagaren Antonia Thunberg

För en dryg månad sedan påbörjade Antonia Thunberg, 24 år, Stöd och matchnings-tjänsten hos Lernia. Kort därefter kom hon på anställningsintervju, vilket resulterade i att hon om två veckor kliver in genom Volvo Cars grindar på sitt nya jobb som bemanningskonsult, i rollen som montör.

– Stöd och matchning har betytt mycket, inte minst den personliga coachningen, feedbacken och alla tips jag fått. Det har hjälpt mig att utmana mina rädslor. Jag känner mig inte alls lika osäker längre för att plocka upp telefonen eller besöka företag, och ju mer man gör det desto lättare blir det. Nu är jag taggad på att börja arbeta på Volvo och se vart det bär mig, säger Antonia Thunberg.

Född och uppvuxen i Hultsfred flyttade Antonia till Göteborg hösten 2014 för att bli sambo och söka jobb. Antonia visste inte riktigt vad hon ville arbeta med. På gymnasiet hade hon läst Estetiska programmet med inriktning på bild och formgivning och sedan kompletterat med konststudier på folkhögskola och varit tidningsbud. Så när Arbetsförmedlingen föreslog en svetsutbildning med praktikplats kändes det först som ett rejält steg åt sidan från konsten som är hennes stora intresse. I dag är hon både nöjd och glad, inte minst eftersom utbildningen möjliggjorde jobbet på Volvo Cars.

Om Stöd och matchning

Stöd och matchning är en ny arbetsmarknadsåtgärd för arbetslösa som startade december 2014, på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Den vänder sig till personer som är arbetssökande och vill ha hjälp med att snabbt hitta ett arbete som matchar erfarenhet och kompetens. För att få tillgång till tjänsten krävs det att man är inskriven på Arbetsförmedlingen. Lernia erbjuder tjänsten Stöd och matchning på ett 20-tal orter och fler orter väntas under 2015. I tjänsten ingår företagskontakter, individuella samtal med egen coach, studiebesök och workshops.

- Stöd och matchning är den viktigaste arbetsmarknadsåtgärden som Arbetsförmedlingen infört.Den största förändringen är ökat individinflytande, men framförallt att vi som leverantörer till Arbetsförmedlingen ersätts utifrån resultat, dvs hur bra vi är på att få ut människor i arbete.Något som Lernia har velat införa sedan länge och belyser i Lernia vitbok, säger Ola Brorsson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Lernia. Den stora betydelsen för individen är att stödet nu blir frekventare, ännu effektivare och motiverande. Man kan se det som att den arbetssökande får en ny verktygslåda innehållande enskilda samtal och coachning, praktik och studiebesök, fortsätter Ola Brorsson.

Du kan även läsa mer om Antonias erfarenhet av Stöd och matchning på Lernia.

För mer information vänligen kontakta:

, tele: 0722-54 02 91

Presskontakt

Helena Aru presskontaktElias Wästberg

PR-ansvarig

072-254 66 24

Helena Aru presskontaktElias Wästberg 

PR-ansvarig 

072-254 66 24

Offert

Offertförfrågan

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta