11 insikter om förändringarbete i komplexa organisationer

Under Lernia Kompetensforum 2014 samlades några av Sveriges främsta HR-chefer för att inspireras och dela med sig av erfarenheter kring förändringsarbete. Här är några av de viktigaste insikterna som diskuterades under forumet.


 1. Involvera. Ta med alla medarbetare och involvera i förändringen för att få med motivation och kraft att genomföra förändringen.
 2. Mod. Det krävs mod att genomföra förändringar. Att som ledningsperson våga vara öppen och ärlig med rädslor och oroligheter bygger förtroende och får en större genomslagskraft när även andra vågar vara ärliga.
 3. Prestigelöshet. Driv förändringen prestigelöst för att minimera onödiga stopp. Det viktigaste är förändringen – inte vem som får credd.
 4. Förändringsledare. Identifiera starka förändringsledare i organisationen och ge dessa personer tillräckligt med support och energi så att de kan bibehålla motivation och framtidstro.
 5. Tydlighet. Att vara tydlig i sin kommunikation är A och O som ledare. Det är viktigt att medarbetarna förstår vad det är som gäller, vad som förväntas och vad som sker.
 6. Ödmjukhet. Var ödmjuk för organisationens historia och lyssna på de oro och tankar som finns.
 7. Timing. Förändringar behövs men det är inte alltid rätt tidpunkt för det. Lyssna in situationen för att hitta ett gynnsamt tillfälle att dra igång ett genomförande.
 8. Våga. Det blir inte alltid som man tänkt sig. Våga erkänn och backa på fattade beslut som inte blir bra. Ibland behöver man göra om för att kunna göra rätt.
 9. Utmana. Med ett företags historia följer även ett visst bagage med. Utmana gamla sanningar och behåll det unika och positiva i företagskulturen.
 10. Uppmana. Uppmana fler ledningspersoner att göra förändringar – det behövs.
 11. Uthållighet. Som ledare måste man orka hålla ut även när det är som kämpigast. Bli inte otålig, förändring tar tid.

Presskontakt

Helena Aru presskontaktElias Wästberg

PR-ansvarig

072-254 66 24

Helena Aru presskontaktElias Wästberg 

PR-ansvarig 

072-254 66 24

Offert

Offertförfrågan

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta