Kuggen i maskineriet hos Leax

Lernia har hyrt ut bemanningskonsulter, främst maskinoperatörer, till Leax under fem års tid. Rekryteringen har till stor del skett från Lernias egna utbildningar och Leax menar att det skulle ha varit mycket svårare att snabbt hitta rätt kompetens  på egen hand.

Malena Bergenbäck, LeaxMed viljan att lära

- Eftersom Lernia är bra på att snabbt hitta lämpliga kandidater har vi inte behövt lägga ner så mycket energi själva. Jag tycker att samarbetet med Lernia fungerar jättebra. De har bra leveransprecision och är duktiga på att hitta rätt folk. Lernias konsulter har viljan att lära sig och då går det fort att sätta in dem i jobbet. Att vi har anställt så många av dem vi haft inhyrda från Lernia säger en hel del om kvaliteten, säger Malena Bergenbäck, personalchef på kuggavdelningen vid Leax fabrik i Köping.

 

Kugghjul kräver kompetens

Leax har en särskild avdelning för tillverkning av kugghjul, ett område där bristen på kompetent arbetskraft är särskilt stor. Kommande pensionsavgångar och högkonjunktur bidrog också till att Leax ville säkra sin kompetensförsörjning. Därför anordnade Lernia en riktad utbildning som gav lämpliga kandidater från Lernias utbildningar möjlighet att varva teori med upplärning på företaget. Utbildningsplanen gjordes upp i samarbete med Arbetsförmedlingen.

På schemat står bland annat ritningsläsning, mätteknik, skärteknik, ISO-programmering, supportsvarvs- och fräsningskunskap, CAD /CAM samt utbildning på styrsystem från Fanuch och Siemens. Efter fyra veckors introduktion och kartläggning följer praktik i fyra veckor på Leax. Sedan är det dags för fyra veckor på skolbänken igen, följt av en period som inhyrd bemanningskonsult eller fast anställd. Sammanlagt har nio personer genomgått utbildningsprogrammet. Deltagarna delades in två grupper som varvade teori och praktik.
- Fördelen med detta var att vi hela tiden hade folk i produktionen och därmed slapp driftsavbrott, konstaterar Malena.

Leax menar att företagsspecifik yrkesutbildning är en klar fördel även för yrkesarbetare som redan har någon form av industriutbildning.

- I praktiken är det kanske inte samma kunskaper som behövs ute i verkstaden. Kuggteknik står till exempel inte på schemat i gymnasieskolan, påpekar Malena. På Lernia, däremot, står precis det som kunden behöver på schemat.

Information om Leax Mekaniska AB

Leax Mekaniska AB är en tillverkningsindustri inom mekanisk bearbetning och montering som grundades i Köping av Lennart Berggren och Axel Seger för 25 år sedan. Idag har företaget fabriker på fyra orter i Mälardalen och totalt 450 anställda. Kunderna återfinns främst inom fordonsindustrin.

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta