Validering - mervärde för sökande och Arbetsförmedling

Byggnadsarbetarna Rrahim och Liridon från Kosovo har arbetslivserfarenhet från både Tyskland och Slovenien. Men svårigheten att få jobb i Sverige kombinerat med avsaknaden av formell utbildning och dokumentation av deras kunskaper gör att valideringen är ett viktigt steg för att få en anställning.

Bild från validering byggutbildning Malmö
I Lernias nya lokaler på Fårögatan i Malmö står Christer Nilsson och synar det sista momentet i murning som Rrahim och Liridon utfört i den fyra veckor långa valideringsprocess som de har genomgått. Christer som är Lernias nationella ämnesexpert inom bygg har arbetat med validering sedan starten 2011 och har redan validerat hundratals personer.

- De personer som kommer till oss för att validera sina kunskaper är vanligtvis utrikesfödda och har arbetslivserfarenhet från sina hemländer. De saknar oftast formell utbildning och framförallt dokumentation säger Christer och fortsätter. Inom bygg validerar vi mot Skolverkets Vux 12, vilket gör att valideringen sker mot en modern och uppdaterad kursplan.

Rrahim och Liridon är väldigt glada över möjligheten som de fått från Arbetsförmedlingen. Att få validera och sedan komplettera sina kunskaper gör att de kan nå nästa viktiga mål; yrkesbeviset. Ett yrkesbevis gör dem mycket mer attraktiva på arbetsmarknaden. Detta utfärdas av BYN (Byggnadsindustrins yrkesnämnd) och säkerställer inte bara att de har de kunskaper som krävs för att arbeta som byggnadsarbetare i Sverige, stort fokus ligger också på arbetsmiljö, hälsa och säkerhet.

- I Sverige är det viktigt att få papper på sina kunskaper och kunna visa att man har ett yrkesbevis inom bygg från BYN. Det är ofta ett krav för att få jobb säger Rrahim.

Christer som hunnit få stor erfarenhet av validering mot målgruppen anser att den skapar ett stort mervärde både för deltagaren och för Arbetsförmedlingen.

- Vi ser att motivationen hos de sökande ökar när deras kunskaper tillvaratas och kan matchas med de krav som ställs från Skolverket. Deras kompletterande utbildningstid förkortas också vilket leder till en snabbare väg till en anställning säger Christer.

Lernia har valideringsavtal med Arbetsförmedlingen inom Restaurang, Bageri, Vård, Bygg, Svets samt CNC på flera orter i Sverige. Vill du veta mer i detalj om hur vi på Lernia arbetar med validering? Hör av dig till din kontaktperson på Lernia eller vår kundtjänst
(0771-650 600, ) så hjälper vi dig.

Du kan också läsa mer om valideringsprocessen här.

Öppna/Stäng

Kontakt

Kontakta oss

Kontakta oss nedan eller ring 0771-650 600.

Chatt

Chatt

Välkommen att chatta med oss! 

Börja chatta